Profiel

Madeleine Overhoff-Cohen Tervaert


Na mijn opleiding aan de Hogere Hotelschool in Lausanne, Zwitserland, werkte ik jarenlang als assistente van de directie in gerenommeerde hotels in binnen- en buitenland.

Na de opvoeding van mijn kinderen volgde ik de opleiding tot uitvaartondernemer bij de Stivu en zette in 2005 mijn eigen onderneming op: Papillon Uitvaartverzorging.

Ik heb verrassende parallellen tussen de hotellerie en het zo prachtige uitvaartvak ontdekt. Ook bij uitvaartverzorging staat de dienstbaarheid voorop, naast flexibiliteit, deskundigheid en het in dit vak zo belangrijke inlevingsvermogen.
‘Confectie’ wordt maatwerk.

'Standaard' uitvaarten komen steeds minder voor; er is tegenwoordig heel veel mogelijk op het gebied van het laatste afscheid. De overledene en de nabestaanden staan meer centraal dan vroeger. Deze veranderingen staan niet op zichzelf, maar zijn een gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering, globalisering en ontkerkelijking.

Er is meer behoefte aan een persoonlijke invulling van rituelen en aan een eigen inbreng van de nabestaanden.
Zo is er steeds meer ruimte ontstaan voor de diepgaande betekenis die je geeft aan handelingen en aan de vertalingen van je gevoelens. Hierdoor kunnen uitvaarten steeds persoonlijker worden en meer een 'spiegel van het leven van de overledene' zijn. Met als gevolg unieke uitvaartceremonies, waarbij de persoonlijke rituelen kunnen helpen om het verdriet een plaats te geven en te verwerken.

Het is mijn streven om – samen met u of met de nabestaanden - de unieke vorm te vinden die zoveel mogelijk past bij de persoon van de overledene. Hierbij kan de inbreng van de betrokkene d.m.v. het uitvaartwensenregistratie-formulier een grote rol spelen.